با توجه به شرایط جوی و تغییر اقلیم در چند سال اخیر که در پی آن کاهش بارندگی را به همراه دارد موجب خشک شدن رودخانهها و کاهش شدید آبهای ذخیره در پشت سدها شده است که این امر موجب نگرانی مردم بهویژه کشاورزان در مناطق شمالی کشور شده است.
استان مازندران که بهعنوان نگین سبز کشور شناخته میشود انتظار میرفت که هرگز با مشکل کمآبی و خشکسالی مواجه نشود ولی امروز شاهد آن هستیم که این استان جز ۸ استان درگیر با خشکسالی است.
جویبار که در شمالیترین نقطه کشور ایران و استان مازندران و در انتهای حوزه آبریز سدهای شهید رجایی و البرز قرار دارد. همچنین به دلیل همجواری با دریاچه مازندران آبهای زیرزمینی این حوزه این شهرستان بهویژه در بخش گیلخواران شور است و قابلیت استفاده در بخش کشاورزی و آشامیدنی را ندارد که به همین دلیل وابسته به آب پشت سدهایی که از بخش بالادست به این منطقه روانه میشود است.
اما با توجه به کاهش بارندگی و ذخیرهسازی آب سدها، کشاورزان این منطقه با تهدیدات بسیار جدی در بخش کشاورزی مواجه هستند بهطوریکه در سال گذشته سطح وسیعی از شالیزارها البته در کشت نوبت دوم با خشکی و رهاسازی مواجه شدند.
رجبعلی وهابی فرماندار شهرستان جویبار با توجه به بحرانیتر شدن وضعیت آب کشاورزی در این منطقه به خبرنگار جویباران گفت: با توجه به آغاز فصل کشاورزی و وضعیت نامناسب آب در این بخش دو جلسه مدیریت بحران آب با حضور نمایندگان مجلس شورای اسلامی و مدیران ارشد آب در استانداری برگزار شد تا برای برونرفت و تسهیل این وضعیت تصمیماتی اتخاذ شود.
وی تصریح کرد: در ۲ ایستگاه آب در منطقه پهناب و یک ایستگاه در مشکآباد بااعتبار ۹۰ میلیون تومان پمپاژ صورت خواهد گرفت تا مشکل کمآبی در بخش کشاورزی در منطقه آسیبپذیر جویبار تسهیل شود.
فرماندار جویبار همچنین به انتقال آب سد مرحوم صالحی مازندرانی به این شهرستان اشاره و عنوان کرد: با توجه به اینکه به دلیل مشکلاتی را پیمانکار ایجادشده بود و خطوط انتقال امحا شده بود ولی با توافقات صورت گرفته دوباره این کانال راهاندازی و با دو دستگاه پمپاژ آب از این سد به رودخانه سیاه رود جویبار انتقال داده خواهد شد.
وهابی تأکید کرد: کشاورزان حتماً زمینهای خود را بیمه کنند که در صورت بروز خشکسالی و از دست رفتن محصولات بتوانند خسارت خود را جبران کنند.
سلیمان حاتم نژاد مدیر جهاد کشاورزی جویبار بیان اینکه بحران آب در سال جاری بسیار جدی است گفت: با توجه به اینکه در انتهای سد شهید رجایی قرار داریم با کمبود شدید آب مواجه هستیم و مردم باید بر روی کشت جایگزین تمرکز بیشتری کنند.
وی بابیان اینکه نظام الگوی کشت در کشور باید تغییر کند اظهار کرد: با تغییر اقلیم در کشور و کاهش بارندگی و نزولات آسمانی باید سیاست و نظام الگوی کشت تغییر پیدا کند.
مدیر جهاد کشاورزی جویبار بر بیمه محصولات کشاورزی تأکید و خاطرنشان کرد: به دلیل بیاعتمادیهایی که بین کشاورزان و شرکتهای بیمه ایجاد شد مردم سمت بیمه محصولات کشاورزی نمیروند اما بااینحال شهرستان جویبار با توجه به سطح زیر کشت رتبه نخست را در بیمه محصولات کشاورزی دارد.
هادی نیکاختر مدیر امور منابع آب قائمشهر، سوادکوه، جویبار و سیمرغ دراینباره گفت: در سومین سال خشکسالی قرار داریم و با کاهش ۲۰ درصدی بارندگی و ۴۰ درصدی آب رودخانهای مواجه هستیم.
وی افزود: وسعت سطح برفی استان که یکی از منابع آبی قلمداد میشد از ۱۳ هزار کیلومترمربع امسال به ۳ هزار کیلومترمربع کاهش داشتهایم که خطر خشکسالی را گوش زد میکند.
مدیر امور منابع آب منطقه با اشاره به اینکه ۱۲۰ میلیون مترمکعب آب موردنیاز شهرستان جویبار است اظهار کرد: با توجه به کمبود شدید ذخیره پشت آب سد شهید رجایی تاکنون فقط میتوانیم نیمی از آن را تأمین کنیم.
نیکاختر بابیان اینکه خشکسالی همیشه تهدید نیست و گاهی نیز یک فرصت است گفت: شهرستان جویبار دارای ۲ هزار ۲۰۰ هکتار آببندان است که اکثر آنها تا ۹۰ درصد آبگیری شده است که میتوان با مدیریت صحیح مشکل کمآبی در این منطقه را پشت سر گذاشت.
وی تصریح کرد: همچنین برای روستاهایی که آببندان ندارند با خرید اشتراک آب، آب موردنیاز آنان را از طریق کانالهای زهکش به این روستاها انتقال خواهیم داد.
مدیر امور منابع آب منطقه همچنین از انتقال آب سد مرحوم صالحی مازندرانی به رودخانه سیاه رود در روزهای آینده خبر داد.
گفتنی است سال گذشته ۳۰۰ هکتار از شالیزارهای شهرستان جویبار دچار بحران خشکسالی شد.
به گزارش جویباران، ارائه بهترین راهکارهای ارتقای فرهنگ مصرف صحیح و بهینه آب در بخش کشاورزی نیاز به زیر بنایی فرهنگی صحیح و فرهنگسازی در جامعه کشاورزی دارد که در این زمینه دو بخش دولتی و غیردولتی که همان کشاورزان و متخصصان این بخش را شامل میشود که باید به وظایف خودآگاه و عمل کند.